30 Mayıs 2019 Perşembe

Münih Gezi Rehberi 

Münih gezi rehberi otel tavsiyeleriMünih ile ilgili detaylara geçmeden önce, şehre ilk defa gidecek tatilcilerin işlerini kolaylaştıracağını düşündüğüm genel bilgileri sıralamak istiyorum.
Nüfus: Almanya’nın teknolojik gelişmeler açısından öncü kentinde 1,5 milyona yakın insan yaşıyor. Kentteki yabancı nüfusunun önemli kısmını Türk ve Balkan ülkelerinden gelenler oluşturuyor.
Din: Şehir nüfusunun %39’unu Katolik, %14’lük kısmını Protestan kesim oluşturuyor. Türkiye’den ve Balkan ülkelerinden gelenler sayesinde İslam inancına mensup kişi sayısı da oldukça yüksek.
Resmi Dil: Münih’te resmi dil Almanca. Merkez ve çoğu turistik noktada İngilizce konuşuluyor.
İklim: Ilıman okyanusal iklimin hüküm sürdüğü Münih’te yazlar serin, kış aylarıysa soğuk geçiyor. Bu şartlardan dolayı kente gitmek için en uygun zaman mayıs ile ekim ayları arasında.
Yüz Ölçümü: Nüfus bakımından Berlin ve Hamburg’dan sonra ülkenin 3. büyük kenti konumundaki Münih, 310,43 km²’lik yüz ölçümüne sahip.
Coğrafya: Bavyera Bölgesi’nin güney kısmındaki Münih, Isar Nehri’nin kenarındaki verimli topraklar üzerine kurulmuş. Kuzey Alp Dağları’nın kuzeyinde yer alan kentin deniz yüzeyinden yüksekliği 520 metre.
Ekonomi: Münih Teknik Üniversitesi’nin destekleriyle teknolojik anlamda diğer Alman kentlerinin önüne geçen Münih, dünyaca ünlü endüstri ve bilişim firmalarının merkezlerini barındırıyor. Kent, kişi başına düşen gelir bakımından Frankfurt’un ardından 2. sırada.
Para Birimi: Ülke, Avrupa Birliği üyesi olduğu için kentte kullanılan resmi para birimi Euro.
Saat Farkı: Münih ile ülkemiz arasında 1 saatlik zaman farkı var. Yani ülkemizde saat 12.00 iken, Münih’te yerel saat 11.00’ı gösteriyor. (Türkiye’de uygulanan kış saati değişikliğinden dolayı saat farkı değişiklik gösteriyor.)
münih gezi ile ilgili görsel sonucuVize: Yeşil, gri ve siyah pasaport sahiplerinin gerçekleştirdiği 90 günü geçmeyen seyahatlerde vize istenmiyor. Ancak normal pasaport sahiplerinin kente giriş yapabilmeleri için Schengen vizesi almış olmaları gerekiyor.
Gezi Süresi: Gezi planlarınızın büyüklüğüne bağlı olarak kente yapacağınız geziler için minimum 2-3 gün, maksimum 1 hafta süre ayırmanızı öneriyorum.
Tarih: Bulunan en eski belgelerde yer alan bilgilere göre 1158 yılında kurulduğu kabul edilen Münih, Roma İmparatorluğu döneminde askeri ve ticari bakımdan güçlü bir şehir haline gelmiş.
15. yüzyıldan itibaren mimari yönden gelişen Münih, 2. Dünya Savaşı sırasında ağır hasar görmüş. Alman Devrimi’nin yaşandığı kent, savaşın ardından uygulanan gelişim planları sayesinde sanat, ileri teknoloji, inovasyon, eğitim ve turizm alanlarında önemli bir merkez haline gelmiş.

Münih’te Ulaşım

Münih metro ulaşımıUlaşım, bana göre Münih gezi rehberi içerisinde yanıtlanması en kolay konu. Çünkü bu modern kentin toplu ulaşım sistemi oldukça gelişmiş durumda ve bol seçenekli. Şu adresten tümbilgilerine ulaşabileceğiniz Münih toplu ulaşım sistemi metro (U-Bahn), banliyö treni (S-Bahn), tramvay ve otobüslerden oluşuyor.
Münih gezi rehberi ulaşımMetro en hızlı ulaşımı sağlarken, banliyö treni dış mahallelerden kent merkezine ulaşımı kolaylaştırıyor. U-Bahn ve S-Bahn kadar sık olmasa da tramvaylar 24 saat kesintisiz seyahat için ideal çözüm sunuyor. Otobüsler ise metro ve tren seferlerini yapılmadığı yerler için uygun taşıtlar.
Münih Havaalanı-Şehir Merkezi Arası Ulaşım: Şehir merkezinin 33 kilometre kuzeybatısında yer alan uluslar arası havaalanından Münih’e ulaşmak için her 10 dakikada bir hareket eden S8 numaralı banliyö trenlerini kullanabilirsiniz.
S-Bahn dışında IsarFunk Taxizentrale veya Taxi Zantrale Freising isimli 2 şirket tarafından işletilen taksilerle şehir merkezine yolculuk yapabilirsiniz. Tren ve taksi dışında trafiği düşük yoğunluklu Münih’te araç kiralama seçeneğini de düşünebilirsiniz.

Münih’te Yeme İçme

Bavyera Eyaleti’nin en büyük şehrinin mutfak kültürü et yemekleri ağırlıklı. Dana ve domuz eti başta olmak üzere et yemeklerinde geyik, tavşan gibi av hayvanlarından da yararlanılıyor.
Münih gezi rehberi yeme içme
Münih restoranlarında bu malzemelerle hazırlanmış yemeğin yanında patatesten veya ekmekten yapılmış knödel servisi oldukça yaygın. Yöresel lezzetlerden bazıları ise dana etli leberkas, güveç auflauf ve mantar soslu pirzola jagerschnitzel.
Yemek yerine ayaküstü atıştırmalık bir şeyler arıyorsanız tuzlu bir çörek olan pretzelintadına bakabilirsiniz. Pretzel hem şekil hem de lezzet bakımından simide çok benziyor. Genellikle içi sade satılıyor. Dilerseniz içi hafif krem peynirli olanlardan da alabilirsiniz.
Başta merkez tren istasyonu ve metro durakları olmak üzere Münih genelinde pasta böreksatışı oldukça fazla. Yeme içme konusunda hassasiyet gösteriyorsanız sadece buralardan alışveriş yaparak bile karnınızı güzelce doyurabilirsiniz.
Sosis çeşitlerinin oldukça fazla olduğu Münih’te biranın yanında meze schmankerl veya kızartılmış sosis bratwurst servis eden büfeleri kolayca bulabilirsiniz. Münih’te yöresel lezzetlerin tadına bakmadan önce kullanılan etin çeşidi hakkında bilgi almak isteyebilirsiniz.
Yerel yemek kültürü dışında Münih kent merkezinde ÇinİtalyanTürk ve Amerikanmutfaklarından menüler sunan restoranlar faaliyet gösteriyor. Türk nüfusun etkileriyle özellikle kebap ve döner kültürü oldukça gelişmiş durumda. Detaylar Münih Yemek Rehberi başlıklı yazımızda.

Münih’te Gezilecek Yerler 

Münih gezi rehberi içerisinde sıra, gezginler için önemli bir konu olan gezilecek yerlere değinmeye geldi. Endüstri, sanat ve mimari başta olmak üzere birçok konuda Avrupa’nın önde gelen kentlerinden birisi olan Münih’te gezintiye ana meydan olarak anılan Marienplatz’ta yer alan Bakire Meryem SütunuEski Belediye Sarayı, St. Peter Kilisesi’ni ziyaret ederek başlayabilirsiniz. Otomobil tutkunları için BMW Müzesi, futbolu sevenler içinse Allianz Arena önemli mekânlar.
Münih gezi rehberi gezilecek yerlerYeni Belediye Sarayı ile Nymphenburg Sarayı kentin mimarisini tanımak; Munich StadtmuseumDeutsches Museum ise teknolojik gelişmeler ve kent tarihi konusunda bilgi edinmek için ideal yerler.
Tarihi yapılar dışında Münih ailenizle zaman geçirebileceğiniz, yemyeşil alanları da barındırıyor. Kapladığı alanın genişliği bakımından Avrupa’nın en büyük parklarından olan İngiliz Bahçesi’nde yürüyüşler yapıp, bira bahçesinde zaman geçirebilirsiniz. Çocuklarınızla birlikte bitki türlerini tanımak ve kentin gürültüsünden uzaklaşmak için Botanischer Garten München’e gidebilirsiniz.
Eğer şehre ekim ayında giderseniz gezi listenize ünlü bira festivali Oktoberfest’i eklemeyi sakın unutmayın.
Şehrin gezilecek mekânları hakkında ayrıntılı bilgi için daha önce yayınladığımız “Münih Gezilecek Yerler” yazımıza göz atabilirsiniz.
Tur Tavsiyesi: Münih’te şehir içi gezilecek yerler kadar şehir dışında da çok önemli gezilecek yerler var. Bunlardan en ünlüsü Neuschwanstein Şatosu. Dilerseniz buraya paket turlar ile de ulaşabilirsiniz, 10,5 saat süren güzel bir tur için tıklayın: Münih’ten: Neuschwanstein ve Linderhof Kalesi‘ne Günlük Gezi

Münih’te Alışveriş

Münih gezi rehberi alışveriş
Klasik Münih hediyeliklerinden bira kupaları.
Bu seçenekler arasında dünyaca ünlü tasarımcıların açtıkları butikler, zincir moda mağazaları, Alman menşei elektronik ürünleri barındıran mağazalar ve Rokoko tarzı Nymphenburg porselenleri satan dükkânlar bulunuyor.
Münih’in tüm alışveriş olanakları MaximilianstrasseResidenzstrasse, TheatinerstrasseKaufingerstrasse ve Neuhauserstrasse üzerinde toplanmış durumda.
Bu caddelerin yanı sıra ev yapımı biralar, Avrupa’nın çeşitli yerlerinden şaraplar ve geleneksel yiyecekler satın almak için hafta içi 07.00-18.00 saatleri arası, cumartesiyse gece yarısına kadar açık tutulan Viktualienmarkt’ı ziyaret edebilirsiniz. Detaylar Münih Alışveriş Rehberi başlıklı yazımızda.

Münih’te Nerede Kalınır? Otel Tavsiyeleri

Münih gezi rehberi otel tavsiyeleri
Münih’te değişik fiyat aralığında olmasına rağmen kalite düzeyi aynı olan çok sayıda otel bulunuyor. Öğrenci kenti olması, kültür turizminin yanı sıra ticaret açısından da öneminin bulunması Münih’te fiyat çeşitliliğini ve sayı fazlalığını sağlayan nedenler olarak öne çıkıyor.
Zamandan tasarruf sağlamak isteyen gezginler için önerebileceğim konaklama bölgeleri Altstadt (Eski Şehir) ve Marienplatz. Bu bölgeler fiyat açısından yüksek gibi görünse de toplu ulaşıma gerek bırakmadan gezilecek yerlere ulaşmak, yolda zaman harcamamak gibi avantajlar sağlıyor. Kentin bu kesiminde Hilton Munich Park gibi prestijli ve lüks oteller bulunuyor.
Arthotel Munich Münih'te nerede kalınır
Eğer gezi planlarınızı kentin merkezi dışında kalan mekânları da kapsayacak şekilde yaptıysanız, o zaman Münih’in merkez tren garı çevresinde konaklamayı düşünebilirsiniz. Özellikle garın güney kesiminde yer alan Ludwigvorstadt Semti’nde Arthotel MunichIbis Hotel Munchen City gibi kent merkezindekilere nazaran daha düşük fiyatlı; ancak aynı konfora sahip oteller faaliyet gösteriyor.Gelişmiş toplu ulaşım seçeneklerinin sağladığı kolay seyahat avantajından yararlanmak isteyenler içinse Englisher Garten ve çevresindeki otelleri tavsiye edebilirim. Holiday Inn Munich City Center ve daha birçok bölge oteli huzurlu ortamda konaklamanın dışında konuklarına uzun yürüyüşler yapma şansı tanıyor.
Konaklayabileceğiniz bölgeler ve bu bölgelerde hizmet veren oteller hakkında detaylı bilgi edinmek için “Münih’te Nerede Kalınır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Otel Rezervasyonu: Ben kendi seyahatlerimde otel rezervasyonumu internetin en ünlü ve güvenilir rezervasyon sitesi olan Booking.com üzerinden yapıyorum. Rezervasyon seçeneğinize göre ödemenizi otelde yapabilir, yaşanabilecek herhangi bir aksaklıkta ise rezervasyonunuzu konaklamanıza 24 saat kalıncaya kadar iptal edebilirsiniz. Booking.com’da yer alan Münih otellerini incelemek için tıklayın.
Bunlar dışında Münih’te yapılacak şeyler hakkında çeşitli tavsiyelerimizi Münih’te Yapılacak Şeyler başlıklı yazımızda okuyabilirsiniz.
Münih gezi rehberi yazısı boyunca alışverişten ulaşıma, konaklama yapılacak bölgelerden gezilecek yerler konusuna kadar elimden geldiğince birçok detaylı bilgi paylaşmaya çalıştım. Eğer sizin de şu bilgileri de Münih gezi rehberi yazısına eklemelisiniz dediğiniz şey varsa mutlaka yorum yazarak bizimle paylaşım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder