30 Mayıs 2019 Perşembe

Dünyanın En Yaşanılabilir Şehirlerinden Biri: Adelaide

The Economist dergisi tarafından düzenlenen Dünyanın En Yaşanılabilir Şehirleri anketinde kültürel nitelik, iklim, yaşama şartları ve sağlık, suç oranı gibi sosyal koşullar bakımından yapılan sıralamalarda hep ilk onda yer alıyor. Güney Avustralya’nın başkenti olan şehir Gulf St. Vincent Sahili’nin ortasında yeşilliklerle kaplı bir alana kurulmuş. Şık mimarisi, plajları, kültür sanat etkinlikleri ve dingiSakin bir şehir olan Adelaide’in büyük şehirlerin karmaşasından uzak bir inceliği var. Bu haliyle Melbourne ve Sydney’den farklı olarak Avrupa şehirlerine daha çok benziyor. Oldukça düzenli ve planlı olan şehrin sokaklarında kaybolmak pek de mümkün değil. Şehir merkezi tamamen parklarla çevrelenmiş durumda. 1792’de Fransızların ayak basıp pek önemsemedikleri Güney Avustralya toprakları günümüzde Avustralya şaraplarının üçte birini üretiyor. Eyaletin kuzeyi tamamen çöl iken güney kesimlerinde güzel bir iklim yaşanıyor.
Diğer Avustralya kolonilerinden farklı olarak Güney Avustralya kolonicilerinin tamamen özgür ve kendi iradeleriyle buraya gelen insanlardan oluşması halen Adelaide için bir övünç konusu. İngilizler, Avustralya’yı kolonileştirirken farklı bir yöntem kullanarak kurulan koloniyi özelleştirmişler.
Güney Avustralya Şirketi kurularak işçi kiralayabilmek için gerekli yasal düzenlemeler yapılmış ve topraklar parseller halinde küçük yatırımcılara hektar başına yalnızca 1 Pound’dan satışa çıkarılmış. Tüm sistemin kendini idame edebilecek şekilde planlandığı Adelaide’da toprak satış ve işleme sisteminin yeni yatırımcıları çekmesi için gerekli düzenlemeler yapılmış.
adelaide
Torrens Nehri’nin kentin yerleşim yeri olan kuzey bölgesi ile işyeri ve ofislerin bulunduğu güney bölgesini ikiye ayırdığı Adelaide gezmesi oldukça kolay bir şehir. 1 milyon 300 nüfusa sahip şehrin 5 kare plan üzerine oturtulan düzenli ve telaşsız sokaklarında kaybolmak neredeyse imkansız.
Adelaide’ın kalbin olan King William Caddesi’nde yer alan ve Town Hall şehrin en eski görkemli yapılarından biri. Boydan boya şehrin ortasından geçen trafiğe kapalı bir alan olan Rundle Mall Caddesi, aynı zamanda kentin alışveriş ve buluşmaların da gözde adresi. Adelaide’in en görkemli yeri olan ve iki yanında ağaçlarla binalar sıralandığı North Terrace Caddesi, tarihi görkemli binaların, müzelerin, kiliselerin ve anıtların yer aldığı bir bölge. Şehrin merkezinden 15 dakikada yürüdüğünüzde şehrin tamamen doğayla iç içe ve uyumlu yeri Adelaide Botanic Garden‘de buluyorsunuz kendinizi.
 Havasıyla tam da yaşanacak yer.adelaide geziAdelaide Botanik Bahçesi, şehir merkezine yürüme mesafesinde. Bu tarihî bahçede şahane bir manzara, etkileyici bitkiler ve çeşitli hayvanlar bulunuyor. Güney yarımkürenin iki yüz yıllık en büyük seraları International Rose Garden, The Cactus and Succulent Garden ve the Eremophilia Garden bahçede görülmesi gereken önemli yerler. Avustralya’nın en eski incir ağaçlarının bulunduğu ve Moreton Bay olarak adlandırılan bölüm, Adelaide Botanik Bahçeleri’nin diğer güzel noktalarından.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder